Икономика, педагогика и медицина са сред най-масовите професионални направления във висшите

...
Икономика, педагогика и медицина са сред най-масовите професионални направления във висшите
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 10 януари 2023 г.

Икономика, педагогика и медицина са измежду най-масовите професионални направления 
във висшите учебни заведения

Най-масовите професионални посоки са „ Икономика “, „ Педагогика “, „ Медицина “, „ Администрация и ръководство “, „ Педагогика на образованието по... “, „ Комуникационна и компютърна техника “, „ Информатика и компютърни науки “ и „ Право “. В тях се образоват над половината студенти в народен мащаб. Това демонстрират данните от Националната карта на висшето обучение, която беше обновена през днешния ден от Министерския съвет.
Броят на настоящите студенти през академичната 2022/2023 година е 179 765. В просветителна и квалификационна степен „ бакалавър “ се образоват над 116 000, за „ магистър “ учат 58 000, а за „ професионален бакалавър “ малко над 5 000 студенти. Български жители са 164 854, което е близо 92% от всички настоящи студенти. Чуждестранните са 14 911, което е 8.3%. Над половината (58.4%) от тях се образоват в две професионални посоки - „ Медицина “ и „ Стоматология “.
Най-много висши учебни заведения (27) има в Югозападния регион за обмисляне, който включва София. На другия полюс е Северозападният регион, в който са основани единствено две висши учебни заведения, а други четири работят посредством филиали. Най-много професионални посоки са налични в Югозападния регион - 50, а минимум в Северозападния - 14.
Националната карта на висшето обучение се актуализира годишно, а информацията от нея се употребява за установяване на държавната политика в сферата, в това число приема в избрани посоки и специалности и разкриването на нови университети или филиали. Целта е да има уравновесено развиване на мрежата от висши учебни заведения, която да дава отговор на действителните потребности на районите и на прогнозите на пазара на труда. 

Отменя се концепцията за поощряване образованието на софтуерни експерти

Отменя се Концепцията за поощряване образованието на софтуерни експерти (2015 - 2030 г.), реши държавното управление. Мотивът за решението е, че огромна част от целите, ограниченията и дейностите в нея са приспособени и се ползват в други стратегически документи в региона на образованието и науката.
Наличието на огромен брой стратегически документи за реализацията на дадена хоризонтална или секторна политика затруднява координацията по нейното осъществяване и ефикасен мониторинг, като усилва доста административната тежест и измества фокуса от осъществяването на политиката към създаване и отчитане на документи.
С приемане на протоколно решение от Министерския съвет се цели превъзмогване на слабостите в националната стратегическа рамка, нейното рационализиране и в частност консолидиране и синхронизиране на стратегическите документи в региона на образованието и науката.

Одобрени са два стратегически документа за ръководството на средствата в Сребърния фонд

Със свое решение държавното управление одобри дълготрайната капиталова политика на Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд) и средносрочната тактика за вложение на средствата му за интервала 2024-2026 година
Двата документа са утвърдени от Управителния съвет на Фонда и плануват опазване на прилагания до момента закостенял метод за ръководство на активите, при съблюдаване на правилата за надеждност, ликвидност и бистрота. По този метод се подсигурява минимизиране на отрицателните резултати и деянията на волатилност на интернационалните финансови пазари. Това подхожда на настоящата пазарна среда и води до отбягване на риска от понижаване средствата на Фонда, което е недопустимо от позиция на главната му функционалност.
Най-добрата опция за вложение на средствата на Сребърния фонд е тяхното складиране в обособена сметка в Българската национална банка или други принадлежности по сметки в нея, както е и до момента.
Приетите от Министерския съвет стратегически документи ще бъдат обновени годишно, в сходство с икономическото развиване, пазарните индикатори и измененията в параметрите на държавната пенсионна система, направени в резултат на законови промени.

България открива консулство в Република Мавриций

Министерският съвет одобри решение за разкриване на консулство на Република България в Република Мавриций, ръководено от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице със седалище в град Ебене Сайбърсити и с консулски окръг, обхващащ територията на Република Мавриций, както и за назначение на господин Пуман Вишал Рамлал, жител на Република Мавриций, за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице.
Г-н Рамлал е приключил виеше обучение във Англия и има следдипломни квалификации в региона на стопанската система и финансите. Понастоящем е старши управител в отдел „ Стратегия и бизнес развиване “ в Държавната банка на Мавриций, развивайки преподавателска активност в Политехническия институт и в Института за повишение на качествата на Мавриций в региона на бизнеса, стопанската система и ръководството на планове.

Правителството утвърди промени в Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза 
за интервала 2024-2026 година

Министерският съвет утвърди промени в Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2024-2026 година, утвърдена с Решение № 830 на Министерския съвет от 2023 година. С измененията се обезпечава координация на параметрите в Актуализираната средносрочна прогноза за интервала 2024-2026 година с признатите от Народното събрание бюджетни закони за 2024 година (Закон за държавния бюджет на Република България, Закон за бюджета на държавното публично обезпечаване и Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса), както и с измененията в данъчните закони.
Промените в Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2024-2026 година са направени въз основа на условията на Закона за обществените финанси като значим детайл на положителното ръководство на обществените финанси. С приемането на тези промени се цели повишение на прозрачността на бюджетния развой и на качеството на информацията, съдържаща се в бюджетните документи, както и реализиране на предсказуема средносрочна рамка, осигуряваща предвидима капиталова и стопанска среда в поддръжка на резистентен стопански напредък и по-ефективно систематизиране и ръководство на ресурсите при осъществяване на поставените фискални цели за интервала 2024-2026 година
Привеждането на бюджетните индикатори на първостепенните разпоредители с бюджет за интервала 2024-2026 година в сходство с параметрите на признатите от Народното събрание бюджетни закони за 2024 година ще обезпечи обновена база, която е нужна на първостепенните разпоредители с бюджет за реалистично обмисляне на средносрочните им бюджетни прогнози за идващия интервал 2025-2027 година.

Одобрено е в допълнение национално обществено съфинансиране в размер до 4 191 648 лева за инвестиция по НПВУ

Със свое решение държавното управление утвърди даването на спомагателни средства в размер до 4 191 648 лева за национално обществено съфинансиране на дейностите по инвестиция C5.I1 „ Интегриране на екосистемния метод и използване на решения, основани на природата в опазването на предпазените зони от мрежата Натура 2000 “ по съставен елемент 5 „ Биоразнообразие “ от Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България. Средствата са за финансиране на невъзстановим налог върху добавената стойност за осъществяване на дейностите по инвестиция и ще бъдат обезпечени посредством сметката за средства от Европейския съюз, като ще се разходват и ръководят в периодите и по разпоредбите за осъществяването й.
Това ще способства за постигането на задачите от инвестицията и за осъществяването на уговорките на страната ни по НПВУ. Реализацията на инвестицията е от основно значение за спазването на отговорностите по Директивата за местообитанията и застраховане на по-ефективното ръководство на мрежа Натура 2000 в страната ни, в това число и по отношение на процеса на създаване на проекти за ръководство на предпазените зони, основани на характерни цели и ограничения за предпазените зони от мрежата Натура 2000. 

Правителството се разпореди с парцели

Правителството даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) ръководството на осем парцела - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на територията на с. Храбърско, общ. Божурище и гр. Сливница, община Сливница, Софийска област. Това ще разреши реализацията на народен обект „ Модернизация на железопътната линия София - Драгоман, сектор Разделен пост Петърч - Драгоман от план „ Модернизация на железопътната линия София - Драгоман, част от Трансевропейската железопътна мрежа “.
Министерският съвет позволи отдаването чартърен на част от неподвижен парцел, благосъстоятелност на „ БДЖ-Товарни транспорти ” ЕООД. Имотът се намира на територията на гр. Шумен. Отдаването чартърен ще се извърши посредством директно договаряне с сегашния дълготраен наемател, който поддържа обекта в положително положение.
Регионална дирекция „ Гранична полиция “ - Елхово получава безплатно за ръководство част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност за потребностите на митническия пункт „ Лесово “. Имотът се намира в с. Лесово и съставлява 1/2 идеални елементи от кабина, цялата с повърхност 22 кв. м. До момента тази част от парцела е употребена от Агенция „ Митници “ - Митница Бургас, само че към този момент не е нужна на ведомството. Регионалната дирекция „ Гранична полиция “ - Елхово ще употребява терена за осъществяване на гранична инспекция в автоматизирана осведомителна система „ Граничен надзор “ на напускащите и влизащите в страната товарни коли.

Одобрена е позицията на България за неофициалната среща на министрите по заетостта и обществените въпроси

Правителството утвърди позицията на България за неофициалната среща на министрите по заетостта и обществените въпроси, която ще се състои на 11 и 12 януари 2024 година в град Намюр, Белгия.
По време на съвещанието, което е в границите на Белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз, ще бъдат извършени три пленарни сесии. Първата ще бъде отдадена на това по какъв начин би трябвало Европейският дирек на обществените права да бъде отразен в бъдещата стратегически стратегия на Европейски Съюз. Втората сесия ще се концентрира върху общественото доближаване и обществената правдивост оттатък границите на Европейски Съюз. По време на третата сесия министрите ще обсъдят тематиката „ По-силен обществен дирек за по-силно икономическо ръководство “.
Програмата на форума включва и провеждането на три паралелни дискусионни сесии, свързани със заетостта и дефицита на работна ръка, основаването на резистентен обществен модел, общественото включване и достъпа до обществени услуги.

Одобрена е позицията на България за неофициалната среща на министрите на Европейски Съюз по околна среда в Брюксел

Правителството утвърди позицията на България за неофициалната среща на министрите по околна среда на страните от Европейския съюз, която ще се организира на 15 и 16 януари 2024 година в Брюксел.
В дневния ред на неофициалната среща е планувано министрите да обменят отзиви по отношение на акомодацията и устойчивостта и квалифициран ли е Европейският съюз за климатичните опасности, както и по отношение на подобаващата политическа рамка за гарантиране на обективен преход. Обект на полемика ще бъдат и кръговата стопанска система в подтекста на превръщането й в насочна точка за справяне с тройната планетарна рецесия (изменение на климата, загуба на биоразнообразие и замърсяване).
България смята, че е належащо да бъде натрапен последователен и интегриран метод за създаване и използване на политиките за адаптиране, с цел да се понижи несигурността и да се избегне преразпределяне или основаване на нови уязвимости. Европейският съюз следва да улесни консолидираното на съображения за краткосрочните, средносрочните и дълготрайните климатични опасности в съществуващото обмисляне с фокус върху междусекторните връзки и изключително в бюджетните процеси. Налице е и нужда от възстановяване на знанията ни по отношение на връзките сред изменението на климата и биоразнообразието и екосистемите, с цел да може планирането на настоящите политики и ограничения по едно и също време да отговоря на високите упоритости и нуждата от използване на интегрирани решения, както и да се базира на по-добри оценки на качествата на екосистемите да допринесат за реализиране на климатичните цели.
България отдава основно значение на тематиката за справедливия преход и смята, че този въпрос следва да заеме основно място в политическия дневен ред на идващия законодателен интервал на Европейски Съюз. За нас е значимо установяването на рамка на политиката за обективен преход на Европейски Съюз, която да насърчи климатично неутрално, екологично стабилно, нетоксично и изцяло кръгово общество и стопанска система до 2050 година, без в допълнение да се заплашват социално-икономическите благоприятни условия на уязвимите райони и хора.
България слага кръговата стопанска система като дълготраен приоритет на политиката си за развиване. Отчитаме, че преходът към кръгова стопанска система ще обезпечи на страната стопански напредък и по-добра околна среда, като за тази цел към този момент са мобилизирани нужните институционални, финансови и човешки запаси. Разглеждаме кръговата стопанска система и като основен фактор за справяне е екологичните провокации.

Одобрен е отчетът с резултатите от постоянното съвещание на Съвета ЕКОФИН

Одобрен е отчетът е резултатите от постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се организира на 8 декември 2023 година в Брюксел.
По време на съвещанието Съветът организира политически спор по законодателния пакет за рамката за икономическо ръководство. Министрите взеха под внимание отчета за напредъка, направен от Председателството, по поправения пакет за идващото потомство лични запаси. Участниците в съвещанието бяха осведомени с отчета за напредъка, направен от Председателството, по отношение на пакета за единната валута, състоящ се от оферти, определящи правната рамка за възможното въвеждане на цифрово евро и статута на евробанкнотите и монетите като законно платежно средство. Съветът обмени отзиви за икономическите и финансовите последствия от експанзията на Русия против Украйна, разиска използването на Механизма за възобновяване и резистентност и одобри решения за осъществяване на Съвета за одобрение на оценките на проектите за възобновяване и резистентност на Белгия, България, Хърватия, Кипър, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Полша и Румъния.
В подтекста на европейския учебен срок Европейска комисия показа Годишната тактика за резистентен напредък за 2024 година, Доклада по механизма за ранно предизвестие за 2024 година и Препоръката по отношение на икономическата политика на еврозоната.

Министерският съвет утвърди резултатите от съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по околна среда

Правителството утвърди отчета за резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда, извършено на 18 декември 2023 година в Брюксел.
Съветът реализира общ метод по предлагането за Регламент по отношение на опаковките и отпадъците от опаковки. Основни цели на план на Регламент са попречване генерирането на боклуци от опаковки, поощряване на висококачественото преработване и основаване на пазар за вторични първични материали. Предложението подсигурява, че опаковките са безвредни и устойчиви и вкарва условия по отношение на тяхното етикетиране, ориентирани към възстановяване на информацията за потребителите. Установяват се цели за повторна приложимост и за минимално рециклирано наличие в пластмасовите опаковки и се лимитира използването на някои типове опаковки за еднократна приложимост.
Министрите разискаха предлагането за Директива по отношение на мониторинга и устойчивостта на почвите. Инициативата съставлява първата по рода си законодателна рамка на Европейски Съюз за почвите и се чака да има решителен принос за постигането на нулево замърсяване, продоволствена сигурност и резистентност. Основната цел на предлагането е всички почви в Съюза да бъдат в здравословно положение до 2050 година, като са избрани ограничения за мониторинг и оценка на здравето на почвите и за възобновяване на нечисти терени.
Министрите организираха ориентационен спор и по предлагането за Регламент по отношение на рамка за мониторинг за устойчиви европейски гори. Регламентът ще усъвършенства наличната информация за европейските гори, като подсигурява навременност, акуратност, бистрота, сравнимост и цялост на данните, както и тяхната обществена досегаемост. Висококачественият мониторинг ще направи допустимо следенето на напредъка към постигането на задачите на Европейски Съюз, свързани с горите, в това число във връзка с биологичното многообразие, климата и реакцията при рецесии.
България показа информация по отношение на един от акцентите в границите на 28-ата Конференция на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата - събитието на високо равнище, проведено от нашата страна и УНИЦЕФ и отдадено на младежта и климатичните дейности. Отправен бе апел всички държави-членки на Европейски Съюз, да се причислят към декларацията на УНИЦЕФ за децата, младежта и климатичните дейности.

Определени са разпоредбите за разглеждане и оценяване на предложения и подписване на контракти от бенефициенти на безвъзмездната финансова помощ от ЕФСУ

Със свое разпореждане държавното управление дефинира разпоредбите за разглеждане и оценяване на предложения и подписване на контракти в процедурите за избор с обществена покана, провеждани от бенефициенти на безплатна финансова помощ от Европейските фондове при споделено ръководство.
Този акт възприема и възпроизвежда одобрените положителни практики в програмния интервал 2014-2020 година, надгражда ги в сходство с нормативната уредба в региона на публичните поръчки и ги доразвива въз основа на опита, насъбран от ръководещите органи и бенефициентите при използването на разпоредбите за избор на реализатор.
Същевременно, с преходните и заключителни разпореждания на постановлението се прави изменение и допълнение на националните правила за допустимост на разноските по стратегиите, финансирани от Европейските фондове при споделено ръководство, за програмния интервал 2021-2027 година (ПМС № 86 от 2023 г.), в частта за допустимостта на разноските по Програма „ Околна среда “ 2021-2027 година Промените ще подсигуряват плавното и безпроблемно довеждане докрай на строително-монтажните работи по планове, финансирани по Програма „ Околна среда “ 2021-2027 година, обезпечаването на бюджет на тези действия, както и улеснение на процеса по осъществяване на подписаните контракти за строителство с изпълнителите, поради събитието че средствата за непредвидени разноски към този момент са включени в стойностите на договорите.

Одобрена е позицията на страната ни за съвещание на Съвета ЕКОФИН

Със свое решение държавното управление утвърди позицията на страната ни за присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейския съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се организира на 16 януари 2024 година в Брюксел.
По време на съвещанието министрите ще обсъдят икономическите и финансовите последствия от експанзията на Русия против Украйна. Ще бъде показана работната стратегия на Белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Очаква се в границите на Европейския учебен срок за 2024 година министрите да одобрят изводи на Съвета по Доклада за механизма за предизвестие за 2024 година и Годишната тактика за резистентен напредък за 2024 година, както и рекомендацията на Съвета на Европейски Съюз по отношение на икономическата политика на еврозоната. 

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в Съвета по превоз, телекомуникации и енергетика на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди отчет от съвещанието на Съвета по превоз, телекомуникации и енергетика на Европейски Съюз (формат „ Транспорт “), което се организира на 4 декември 2023 година в Брюксел.
В региона на сухопътния превоз, Съветът реализира три общи метода по основни за бранша досиета, а точно Директива 2006/126 по отношение на свидетелствата за ръководство на моторни транспортни средства, Директива за трансграничен продан на информация (част от така наречен Пакет за пътна безопасност), както и Регламент 561/2006 по отношение на наредбите за инцидентния транспорт на пасажери. Министрите взеха под внимание отчет за напредъка по предлагането за оптимално допустимите маси и размери на тежкотоварните транспортни средства, част от пакета за екологизиране на товарния превоз.
В региона на морския превоз, министрите с единогласие одобриха общ метод по четири законодателни оферти от Пакета за морска сигурност. Промените имат за цел да се модернизират разпоредбите и да се понижи замърсяването на водите от кораби, като се дават нови принадлежности в поддръжка на чистия и съвременен морски превоз.

С нов петгодишен период продължава действието на меморандума за съгласие със Съединени американски щати по отношение на налагането на ограничавания върху вноса на категории археологически материали и етноложки материали на България

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Споразумение сред държавното управление на Република България и държавното управление на Съединените американски щати за изменение и продължение на периода на деяние на Меморандума за съгласие сред държавното управление на Република България и държавното управление на Съединените американски щати по отношение на налагането на ограничавания върху вноса на категории археологически материали и етноложки материали на Република България, формиран в София на 8 януари 2019 година, с пет години, считано от 14 януари 2024 година
С актуалното Решение ще бъде продължено действието на Меморандум за съгласие сред България и Съединени американски щати по отношение на налагането на ограничавания върху вноса на категории археологически и етноложки материали, подписан на 8 януари 2019 година с нов петгодишен период.
По рекомендация на Съвещателната комисия на Съединените американски щати (САЩ), Държавният департамент (ДД) на Съединени американски щати е взел решение да пристъпи към изменение и продължение действието на горепосочения Меморандум с българската страна.
Текстът за изменение и продължение действието на Меморандума е бил подаден с нота № 389/21.11.2023г. посредством Министерство на външните работи на Република България в Министерството на културата на Република България от посолството на Съединени американски щати в София, направен от американската страна, въз основа на показаната информация от български специалисти.
Министерството на културата е изразило мнение, че показаната нота дава отговор на българското искане и народен интерес за изменение и продължение на периода на деяние на Меморандума.
Подготовката за изменение и продължение периода на деяние на Меморандума за съгласие е по отношение на използването на член 9 от Конвенцията на ЮНЕСКО за ограниченията за възбрана и попречване на противозаконен импорт, експорт и прекачване на правото на благосъстоятелност на културни полезности, както и съставлява общ интерес за двете страни.

Одобрена е позицията на страната ни по дело С-550/23 на Съда на Европейски Съюз

С протоколно решение Министерският съвет утвърди позицията на страната ни по дело С-550/23 на Съда на Европейския съюз по преюдициално питане на Софийски областен съд по формирано пред него административно-наказателно дело №20221110212337. Ответник по делото е шефът на Агенцията за държавна финансова ревизия.
Запитването е отправено на съображение член 267 от Договора за действието на Европейския съюз. Предмет на запитването е това дали в националната правна уредба легалната формулировка за „ публичноправна организация “, според член 2, § 1, т. 4 от Директива 2014/24/ЕС на Европейския парламент и на Съвета за публични поръчки и обвързваните с нея разпореждания, се ползват и за публични поръчки, чиято планирана стойност без Данък добавена стойност е по-малка от откритите в член 4 от Директивата минимални прагове. 
С решението си държавното управление дава единодушие за встъпване в произвеждане. Конституирането на Република България, като страна в производството по това дело, ще разреши на страната ни сполучливо да се включи в процеса на правосъдие на Съда на Европейския съюз по това дело, с цел да се реализира еднообразно и тъкмо използване на правото на Европейския съюз. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР